Edremit’in Tarihi Tayyaresi 2 Şubat’ta Meydanda Olacak

Yeni Dünya Vakfı ve Balıkesir Üniversitesi ile yapılan iş birliği sonucu Edremit Sivil Havacılık Yüksekokulu rehberlik ve denetiminde, 1914 yılında Edremit Halkının para toplayarak alıp devlete hediye ettiği tayyarenin bire bir kopyası yapıldı. Tayyare 2 Şubat’ta Edremit Cumhuriyet Meydanı’nda sergilenecek.

Edremit’in Tarihi Tayyaresi 2 Şubat’ta Meydanda Olacak

Yeni Dünya Vakfı Edremit Şubesi Başkanı Tahsin İzci basına açıklamalarda bulundu. İzci “1996 yılında kurulan Vakfımızın amacı; öncelikle gençlerimizin milli ve manevi değerlere bağlı, bilgili, kültürlü, ahlaklı, yeniliklere açık, münevver birer şahsiyet olmalarını sağlayarak, milletimizin huzur içerisinde kalkınmasına ve gelişmesine katkıda bulunmaktır. Kurucumuz 21 ve 22 dönem Adıyaman Milletvekili Mahmut GÖKSU’nun liderliğinde çalışmalarımızın seviyesini her gün artırarak devam ettirmekteyiz”dedi.

Tahsin İzci sözlerine şöyle devam etti:”1914 yılında Kudüs Halkının bir telgraf ile Devlet’imize müracaat etmesi üzerine, satın alınarak gönderilen iki adet tayyaremiz Kudüs yakınlarında düşmüş ve maalesef bu iki kazada 3 şehit verilmiştir. Bu şehitlerimiz ilk hava şehitleridir ve Şam’da Selahaddin Eyyubi’nin türbesinde medfundurlar. Bir üçüncüsü de yine satın alınarak yola çıkarılmış ancak bu tayyare de Edremit/Küçükkuyu’da düşmüştür. “Devlet’imizin başladığı iş yarım bırakılmaz” diyen Edremit Halkı tarafından Bleriot tipi bir tayyare satın alınmış ve Devletimiz’e hediye edilmiştir. Devletimiz bu tayyareye Edremit ismini vermiş (Bugün uçaklara isim verilmesi adetinin başlangıcı bu olay olsa gerektir) ve Bu Tayyareyi Kudüs’e “Bayrak Göstermek” maksadı ile göndermiştir. Vakfımız tarafından, Balıkesir Üniversitesi ile yapılan iş birliği sonucu Edremit Sivil Havacılık Yüksekokulu rehberlik ve denetiminde, “Edremit Tayyaresi”nin aslına uygun 1/1 ölçülerde bir kopyası yaptırılmıştır. Edremit Halkının haklı gurur kaynağı olan bu Tayyare 2 Şubat Cuma günü Edremit Cumhuriyet Meydanında hazır bulundurulacak ve sergilenecektir. Bu Tayyare ve devamında yine Hayırsever Edremit’liler tarafından satın alınan 8 adet tayyare ve uçaklar, Türk Hava Kurumu’nun kurulmasının nedeni olmuştur. Bu tayyarenin Kudüs-Kahire-İskenderiye seferi yapması günümüzün yaşanılan ve yazılan tarihi açısından çok önemlidir. İlk hava şehitlerimizin bu sefer için yola çıkan ve Şam’da medfun bulunan Pilot ve Rasıtların olmasının önemi de izahtan varestedir. Bu seferi yapmak için yola çıkan ve Edremit yakınlarında düşen üçüncü tayyare Edremit Halkı tarafından tamir ettirilerek yeniden Ordumuz emrine tahsis edilmiş, Çanakkale Deniz Savaşlarında da çok önemli olan keşif ve gözetleme faaliyetleri yaparak; Çanakkale Zaferinin kazanılmasında baş rol oynamıştır.”

“EDREMİTLİ ÖĞRENCİLERİN YAPTIĞI KOCASEYİT İSİMLİ İHA TEKNOFESTTE 2. OLDU”

Tahsin İzci “Bu yıl kuruluşunun 50. Yılını kutlayan Edremit Anadolu İmam-Hatip Lisesi öğrencileri 2022 TEKNOFEST’te TÜBİTAK sabit kanat kategorisinde KOCASEYİT isimli İHA ile ikincilik ödülü almışlar, 2023’te de başarılarını devam ettirerek performans ödülü almışlardır. Ancak bu ekip ve başarısı, halkımız tarafından maalesef bilinmemektedir. İHA yarışmasında ikinci olan bu ekibe Edremit Cumhuriyet Meydanında tarihi Edremit Tayyaresinin kanatlarının gölgesinde bir Plaket Töreni planlamaktayız. Dedelerinin satın aldığı tarihi tayyarenin sergilendiği meydanın üzerinde torunlarının yaptığı İHA uçacaktır. Eğer bu planımız güvenlik/teknik sebepler veya hava muhalefeti nedeni ile uygulanamaz ise yan yana duracaklardır. Bütün Edremit, Havran, Burhaniye, Ayvalık, Küçükkuyu halkını, tarihi tayyaremizi görmeye, İHA yapan öğrencilerimize destek olmaya 2 Şubat günü Edremit Cumhuriyet Meydanına bekliyoruz”dedi.

Körfezde Haber®

YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER