GÜMÇED- KAZDAĞINA UZANAN ELLER KIRILSIN YÜRÜYÜŞÜ YAPILDI
Yayınlanma :
12.09.2009 22:28
Güncelleme :
12.09.2009 22:28


Saat 12.00'da Zeytinli Köyü Cumhuriyet Meydanında toplanan 500 ün üzerinde dernek üyesi ve vatandaş, basın açıklamasının ardından sloganlarla Mehmetalan Köyü'ne yürüdü.
Basın bildirisinin okunması öncesinde, Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından GÜMÇED Edremit Şube Başkanı Mehmet Akif ÖZNAL söz alarak, yangın, madencilik ve rant baskısının pençesinde olan Kaz Dağları'nın ve Edremit Körfezi'nin bölgede yaşayan vatandaşlara ve Kaz Dağı köylülerine ait olduğunu, buranın değerlerine el koymaya çalışan çevrelerin bu girişimlerinin bir çeşit faşizm olduğunu belirtti. Bu basın açıklaması ile hem Kaz Dağları'nın üzerindeki faşist baskılara hem de 12 Eylül faşizmine karşı tepkilerini gösterdiklerini belirten ÖZNAL'a, toplanan çoşkulu kalabalık Faşizme Karşı Omuz Omuza sloganları ile destek verdi.
Bildirinin okunmasının ardından Altınsız Yaşanır İda'sız Yaşanmaz Kazdağı'na Uzanan Eller Kırılsın Ferman Sizinse Dağlar Bizimdir gibi sloganlar atarak yürüyüşe geçen kalabalık, yaklaşık 2 km mesafedeki Mehmetalan Köyü'ne vardığında, köy meydanında toplanan kalabalıkla birleşerek burada da coşkulu sloganlarına devam etti. Burada toplanan kalabalığa seslenen Öznal, Zeytincilik Yasası'nın mimarı Melih Pabuccuoğlu'nun anısına başlattıkları Zeytincilik Yasası Değiştirilmesin imza kampanyasının devam ettiğini, kampanyada toplanan yüzbinlerce imzayla önümüzdeki ay Ankara'ya gidip, yasayı değiştirerek Körfez halkının ölüm fermanını hazırlamakta olan vekilleri uyaracaklarını belirtti. Başkan Öznal'ın konuşmasının ardından kalabalık yine hep beraber Zeytinli Meydanı'na geri döndü.
Okunan bildiri aşağıdaki gibidir.
BASINA VE KAMUOYUNA
KAZDAĞINA UZANAN ELLER KIRILSIN
YANGINCILARA – ALTINCILARA – RANTÇILARA HAYIR DİYORUZ.
KAZDAĞINA SAHİP ÇIKIYORUZ
Güzel Edremit Körfezi dediğimiz, yaşadığımız bu eşsiz toprakların dünyaya açılan penceresi olan; mitolojideki adıyla İDA, günümüzdeki adıyla KAZDAĞI gözbebeğimizdir.
Geçtiğimiz günlerde içimizi de yakan ‘’YANGINLAR’’ ile gündeme gelen KAZDAĞI’mız, uzun süredir de başta ‘’siyanürlü altıncılar’’ olmak üzere maden talancılarının baskıları ile de ülke gündemindedir. Aynı zamanda, 365 gün yeşil kalan körfezin eşsiz peyzajının tamamlayıcısı Kazdağı ve Madra dağı eteklerindeki ‘’kutsal zeytin ağaçlarımız’’ da, arsa ve yapı rantçılarının yağma baskıları ile gündeme gelmektedir.
Oysa, sahip olduğumuz bu değerler; eşsiz güzellikleri ile ve bu güzellikleri koruyup gelecek kuşaklara aktaracak girişimlerle, doğru karar ve politikalarla gündemde olmalıdır. Ne var ki; çıkar çevrelerinin doymak bilmez hırsları ve bu çevrelerin beklentilerine yönelik yasal düzenlemeler ile talan girişimleri meşru kılınmaya çalışılmaktadır.
Kazdağları ve Madra dağında verilen yüzlerce maden ruhsatı, bu acımasız dayatmanın boyutlarının en somut örneğidir.
Son olarak ta; elimizde kalan tek koruyucu yasa olan, rahmetli Melih Pabuççuoğlu’nun körfezimize armağanı 4086 sayılı zeytincilik yasasını değiştirme ve zeytinliklerimizi yağmaya – talana açma girişimlerini ibretle izliyoruz. Körfezin ‘’idam fermanı’’ olan bu yasa değişikliğine karşı açtığımız imza kampanyasını tüm körfezde sürdürüyoruz.
Tüm bu yağma ve talan girişimlerine birde son dönemde; hemen herkesin kaynağının ‘’SABOTAJ’’ olduğu kanaatinde birleştiği ‘’YANGINLAR’’ eklendi. Eşsiz doğamıza bu ‘’FAŞİZM’’i dayatan; Yangıncılara – Altıncılara –Rantçılara hatırlatırız ki, Kazdağı ve Edremit Körfezi bizler için çok değerlidir. Bizler gerekirse bu değerlerimizi korumak için canımızı bile vermeye hazırız.
Bilindiği gibi Kazdağı’nın bir kısmı aynı zamanda milli parktır. Yani çok özel ve güzel olduğundan korunan alan statüsündedir. Milli park ilanındaki en büyük etken, Kazdağı’nın sahip olduğu ‘’ulusal ve uluslar arası ölçekteki bitki ve hayvan varlığı çeşitliliği’’dir. Geçmişte yanlış kullanımlarla bu çeşitlilik büyük zarar görmüş ve azalmalar yaşanmıştır.
Alan yönetiminin kısıtlı imkanlarına rağmen, uygulanan koruma önlemleri sonucunda ‘’birçok bitki ve hayvan türü popülasyonlarında artışlar gözlenmiştir. Bugün Kazdağı milli parkında 1000 i aşkın bitki taksonu vardır. 78 tür endemik olup, bunun 32 si dünyada sadece Kazdağı’na özgü endemiktir. 20 yi aşkın yaban hayata dahil, hayvan çeşidine de sahip Kazdağı; bu zenginlikleri ile gurur vericidir.
Bizler Kazdağı’mızın sahip olduğu değerler ile milli park olmasından elbette gurur duyuyoruz. Ama bundan rahatsız olanlarda var. Yerel basında da sıkça yer alan; güya yöre halkı ve köylünün çıkarlarını korumak gibi popülist söylemlerle, koruma amacıyla çelişen ve usulüne uygun olmayan yöntemlerle alandan yararlanmayı savunan görüşler ileri sürülmektedir.
Bu girişimlerin çoğunun, şahısların kişisel egolarını tatmine yönelik ‘’VANDALİST’’ yaklaşımlar olduğu da bilinmektedir. Hatta bazıları siyasi kimliklerini de kullanarak, milli parkın sınırlarının daraltılması girişimlerinde bile bulunabilmektedir. Daha da ileri gidilmekte; ‘’Yangınların sıkı korumaya tepki olduğu’’ gibi komplo teorileri ortaya atılmakta, Kazdağı’nın eteğindeki cefakar ve dağın gerçek koruyucusu – sahip çıkanı olan yiğit köylü yurttaşlarımız zan altında bırakılmaktadır. Bu yaklaşımları şiddetle kınıyoruz.
Milli parkın ve tüm Kazdağı’nın eşsiz değerleri ile korunup – gelecek kuşaklara ulaşmasını güvenceye almak için, korunan alan yönetimine destek olmak; uzun vadede yöremize ve yöre insanımıza en büyük katkıyı sağlayacaktır.
Bizler, Güzel Edremit Körfezi’nin Bekçileri olarak; Kazdağı’mıza uzanan kirli elleri ‘’kırmaya’’ kararlıyız. Gerek Maden talancısı ALTINCILARA, gerek RANTÇILARA, gerekse de kişisel egoları ve beklentileri için Kazdağı’na saldıran VANDALİSTLERE ve de son olarak elleri kırılası YANGINCILARA karşı Kazdağı’mızı ve Körfezi’mizi korumaya karalıyız. Kazdağı – Madra Dağı – Zeytinlerimiz ile birlikte Körfez’imizin tüm doğasına yönelik bu ‘’FAŞİZM’e karşı omuz omuza mücadele etmeye devam edeceğiz. Dost düşman bunu böyle bilsin.
‘’Vatan Toprağı Kutsaldır – Kaderine Terk Edilemez’’ diyen büyük önderimiz Mustafa Kemal ATATÜRK’ün yol göstericiliğinde ve ondan aldığımız ‘’Bağımsızlık Bilinci’’ ile topraklarını korumaya çabalayan yurttaşlar olarak;
YANGINCILARA – ALTINCILARA – RANTÇILARA hayır diyoruz.
KAZDAĞI’na ve KÖRFEZ’e sahip çıkıyoruz.
KAZDAĞI’na uzanan eller kırılsın.
Saygılarımızla
GÜMÇED Edremit Körfez Şubesi ve
Güzel Edremit Körfezinin Bekçileri adına Mehmet Akif ÖZNAL /Başkan
Haberimiz ile ilgili ayrıntılı fotoğraflara aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan ulaşabilirsiniz:
- Facebook: Körfezde Haber
- Facebook: Balıkesir Körfezde Haber
- Facebook Grubu: Körfezde Haber
- Twitter: Körfezde Haber
- Instagram: Körfezde Haber
- Facebook: Körfezde Haber Ajansı
- YouTube: Körfezde Haber TR
Balıkesir'in haberde buluştuğu ortak nokta.
Körfezde Haber - Balıkesir'in En Çok Okunan Tek Haber Sitesi
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: