Balıkesir’in Ayvalık ilçesine bağlı Cunda (Alibey) Adası’ndaki tarihi binalar tehlike saçıyor. Tarihi bir evin içler acısı durumu ve ortaya çıkarttığı tehlike tepkilere neden oldu.
Ayvalık’taki tarihi evlerin pek çoğunun Ayvalık Belediyesi’nin girişimleriyle Turizm Bakanlığı’nca kültürel varlık ilan edilmesiyle, bu evler artık Bursa Anıtlar Kurulu’nun himayesinde bulunuyor. Ancak, bazı tarihi ve kullanılmaz haldeki harabe binaların mülkiyet sahipleri tarafından çeşitli nedenlerle bakımı ve onarımının yapılamaması sonucunda bu binalar yağmur, rüzgâr ve benzeri doğal nedenlerle zamanla kendi kendine çatısı çöküyor, duvarları yıkılıyor. Böylelikle Cunda da tarih zamanla yok oluyor.
Bu tip bazı tarihi binaların Cunda’nın cadde ve sokaklarındaki konumları da çoğu zaman tehlikeli boyutlarda olabiliyor. Cunda’daki bir tarihi bina da, tıpkı benzerleri gibi sahibi tarafından kaderine terk edilmiş durumda. Cumhuriyet Ekmek Fırını’nın bulunduğu sokağın geçmişte en görkemli binalarından biri olan bu tarihi yapının, Ayvalık’ın sevilen simalarından Mimar Müjdat Soylu’nun annesine ait bir bina olduğu öğrenildi.
Yıllardır kaderine terk edilmiş durumda olan bu bina, zaman içinde çatısı çökmüş ve harabeye dönmüş. Ancak, tarihi binanın üst kısmında kalan dev bir sütun blok yıkılmamış ve öylece kalmış. Her gün önünden yüzlerce kişinin geçtiği sokağa hâkim bir noktadaki evin üzerinde kalan bu dev sütun blok, şimdilerde bağlı bulunduğu duvarın çatlamasıyla, duvardan ayrılmış durumda.
Ayvalık Alibey Adası Muhtarı Ali Yılmazel ve vatandaşların bu bina hakkında yetkilileri uyarmasına rağmen binanın her an faciaya neden olmasına şimdiye kadar hiçbir kurum müdahale etmemesi dikkat çekiyor. Mahalleli, taş bloğun her üzerlerine düşüp, birilerinin hayatına son vermemesi için Ayvalık Belediye Meclis Üyesi Mehmet Başbuğ’un bu tehlikeli durumu Ayvalık Belediye Meclis toplantısına ivedilikle taşımasını istiyorlar.
Belediyenin Bursa’daki Anıtlar Kurulu’nun himayesinde bulunan bu tarihi binaya herhangi bir müdahale etmesi ise kanunen mümkün görünmüyor.
Çocuklarını sokakta oynamak için bile sokağa çıkarmaktan çekinen vatandaşla, “En ufak bir rüzgarda bu dev blok beşik gibi ha düştü, ha düşecek şekilde sallanıyor. Bu tip tarihi binaların restorasyonlarına imkân veren koşullar mevcut. Ya bu yol seçilmeli, ya da öyle ya da böyle bu binanın tehlikeli durumunun bir an önce ortadan kaldırılması sağlanılmalı” diyerek kaygılarını dile getirdi.
Öte yandan, annesinin sahibi olduğu bu tarihi bina ile ilgili görüş belirten Mimar Müjdat Soylu, “Binanın tehlikeli bir halde olduğunu biliyorum. Ancak mevcut yasalar karşısında bizimde çoğu zaman elimiz kolumuz bağlı kalabiliyor. Bursa Anıtlar Kurulu’na bu bina ile ilgili gerekli yazışmaları yapmıştım. Anıtlar Kurulu’ndan Mail-i İndiham yani binanın yıkılması kararının çıkmasını bekliyoruz. Ama uzunca bir süre önce bu başvuru yazışmalarını yapmış olmamıza rağmen şimdiye kadar herhangi bir sonuç çıkmış değil. Harabe halinde ki evin üzerinde kalan bloğun hayati tehlikeye mahal vermemesi için kendi imkânlarımla da olsa bloğun yıkılmasını önleyecek ve bu bloğu sağlamlaştırabilecek bir çözüm yolunu acilen üretip, hayata geçireceğim” dedi.
Ayvalık’ta bin 800 civarında tarihi taş evin tescil ettirilmiş durumda olduğu öğrenildi.
Yorumlar
Kalan Karakter: