2025 Mart ayında Urfa’da, yılların dostları Cemil Beycan ve Haşmet Demirbil, proje taslağını sözlü detaylarda uyum sağlayarak iletişim kurarak başlattılar. O günün şartlarına göre bahar yaza mağlup oldu. Haşmet Demirbil, benzer bir etkinliği kuratör olarak 1998 yılında Bursa-Çekirge Pembe Çarşı’da "Doğa ve Sanat" adıyla Birinci TEMA Şenliği olarak bir günlüğüne uygulamış ve sanatçı dostu Tuluhan Uğurlu ile muhteşem bir konser (ücretsiz) ile taçlandırmıştır.
Cemil Beycan ile 28. Kırklareli Karagöz Kültür Sanat ve Kakava Festivali'nde yolları kesişmiş ve mask ile Atatürk mini büstlerinin boyama tekniğindeki özverili çalışmalarına hayran kalmışlardır. Dostlukları devam ederken Edremit Körfezi projeleri ile sohbetler sürmüştür.
Sonuç olarak, 5 Haziran 2025 Dünya Çevre Haftası için günlük olarak değil, 3 gün 3 gece ve "Doğa-Sanat" adına 7'den 77'ye kuşak olarak kutlanma projesi hazırlandı. İlgili her kesime duyuruldu. Tek şanssızlık, Mayıs ve Haziran etkinliklerinin aylar öncesinden doldurulmuş olması ve konunun tam olarak anlaşılamamasıydı. Üstelik Türkmenlere olan ilgi ve sevgisinden Ağustos ayının yangın sezonu ve yasaklar nedeniyle 4 yıldır yapılamayan ritüellere belki bir ışık tutup ses getirebilir diye proje genişletilmişti. (Maalesef Türkmenler sahip çıkamayınca Saliha başkan kendisine bir Türkmen kıyafeti satın aldı.) Yer olarak da toplumun gitmediği ve "At Çifliği" olarak da yetişecek bir doğa cenneti tercih edilmiştir. (Eski adı TROL-TONGA, yeni ismi OLEO CAMP - günlük misafir gitme imkanı uygulanmayan bir cennet.)
Sponsor olarak Özsoy Hotel - Tevfik Çelik ve Oleo Camp - Engin Eryılmaz ile araç temini için Edremit Belediyesi dışında sadece gönül bağı olarak afişte sponsor firma logoları yerleştirildi. Bu konuda genç dostumuz Emrehan Çelik, yılmadan her gün gelen bilgilere göre afiş çalışmasını gerçekleştirdi. Etkinlik, geçen sene uyguladığımız çalıştaydan çok farklı bir özellik ve geniş bir sahada çocuklarımızla doğa ve sanat adına velilerimizle 7'den 77'ye bütünleşme koşullarının inceliklerini taşıyordu.
Kardelen Kültür Sanat ve Turizm Derneği’nin henüz başkanlık ateşten gömleğini giymiş Saliha Özduygu, küratör görevini de üstlenerek sanat dostlarına yaptığı çağrıyı, kızı Özge Öztürk ve ailesinin yardımları ile Haşmet Demirbil ile bütünleşerek maddi ve manevi imkanlarıyla yola çıktılar. Duayen resim eğitmenlerimiz Zuhal Arda, Murat Külcüoğlu, Bahattin Odabaşı, Alp Bartu, Arif Bayrak, klasik çalıştay şartlarının dışında doğada piknik yapsınlar ve çocuklarımıza dokunsunlar diye aramızda oldular, farklı çalıştay kurallarından yılmadan bülbül sesleri eşliğinde su sesiyle çağladılar.
Gönlümüz, körfezdeki tüm resim sanat dostları gelsin sohbet etsin, yanlarında çalıştay mutluluğunu yaşasınlar diye düşündük ama Balıkesir’den Serhan Kerestecioğlu, İzmit’ten Hamiyet Başaran ve minik oğlu dışında körfezde tık yok. Ressamlar ya çok bilgili ya da tatile çıktılar herhalde…
Çocuklarımız çok mutluydu! Atölye çalışmalarında gülücükleri ömre bedeldi.
- Arzu Balkan: Toprağın yol hikayesi, CİNİ sanatı
- Cemil Beycan: Atatürk ve rölyef boyama sanatı
- Cengizhan Aras: Tiyatro eğitimi
- Erdoğan Gazioğlu: Karikatür çizim
- Elif İnkaya: Atıklardan dönüşüm
- Gözde Öztürk: Müzik-dans
- Gürsel Koyuncu: Edebiyat-şiir-resim
- Raziye Bayındır: Yoga-kültürel yolculuk
- Turgut Alp ve Hale Can: Ebru sanatı uygulama
- Sultan Şentürk: Kilim dokuma
- Şevinç Değerli: Resim sanatına giriş
- Levent Öztürk: Geleneksel piknik oyunları
- Sinan Bür: Bursa Spor gol kralı (maalesef yeteri kadar değerlendiremedik)
- Makbule Korunur: Seramik hamur hazırlama
- Fotoğraf ve basın çalışmaları: Haşmet Demirbil, Metin Hatan ve Necla Tokgöz ile keman öğrencileri ile 16 atölye çalışmaları ile çocuklarımıza sanat olarak el verdiler.
Sergilerimiz:
- Havran Fazlıca İlkokul 4. sınıf öğrencilerinin fotoğraf sergisi
- Haşmet Demirbil: Türkmenler fotoğraf sergisi
- Serhan Kerestecioğlu: Sarıkız soyut resim sergisi
- Açık hava etkinliği: Maalesef minyatür Sarıkız öyküsünü sergileyemedik.
- Turgut Alp Can: Ebru sergisi
- Gururumuz: Dünyayı dolaşan Guinness Rekorlarına aday Sevgi-Barış Yorganı (katılımcıların fotoğrafları kumaş baskısı yapılarak burada sonsuza kadar yaşatılacak).
Katılımcı dost derneklerimiz:
- Edremit Yardımsevenler Derneği
- Edremit Lisesi Mezunlar Derneği
- Çağdaş Yaşam Derneği
- Edremit ADD
Katılımcı okullarımız:
- Sabiha Barım Karyod: Md. Oğuz Aslan, Kızılkeceli İlk ve Orta Okulu: Md. Seyfettin Yılmaz
- Fazlıca İlkokulu – Havran Kaymakamı veda için okulda etkinlikler düzenleyince zamanlama gerçekleşmedi. (Rezervasyon yapan başka okul olmamıştı.)
3 Gece Büyüklerimiz de Çok Ama Çok Mutlu Oldular...
İlk gecemiz: Temad - Abdullah Ödem Ezgi müzik grubu ve solist Tufan Yeşildağ - 3 gece ayakta alkışlamaya doyamadığımız Yalçındede ve Cem Evi Halk Dansları topluluğu (Anadolu Ateşi grubu tadındaydı).
İkinci gecemiz: Dostluğuna ve sesine doyamadığımız Baha Ural, Gülyaprak Gürbüz, Dilek Sunay ve misafir sanatçı gururumuz Altınoluk koro şefimiz Ayşehan hocamızın katılımı ile onurlandık. Yine farklı koreografileri ile Yalçındede ve Cem Evi Halk Dansları topluluğu.
Üçüncü gece: Baha Ural ve ekibi ile doyamadığımız Cem Evi Halk Dansları topluluğu ile veda gecesi.
Vefalı dostların hakkı hiç unutulmayacak: Makbule Korunur, Güler Sönmez, Metin Hatan.
Ders Aldığım Önemli Hata: Sosyal medya daveti yerine tek tek düğün davetiyesi gibi bireysel vermem gerekiyormuş ve atölye çalışma hocalarımı görevde iken tek tek ziyaret etme saygısını günün hareketine kaptırmadan, siyasiler gibi değil kalben ziyaret ve teşekkür edebilmeliyim.
Çalıştayın Dördüncü Günü: Yorgun Hocalarımıza Moral Gezisi…
Sıdıka Erke Müzesinde İrfan Kolçak dostumuzun şairane anlatımı ve tebessümleri ile güne başladık. Park içindeki çeşme rölyefleri incelendi. Tepe kafede kahveler yudumlandı. Sabahattin evi gezildi, Güre Kazdağları müzesine hayran kaldılar. Antandros kazıları gezilmezse olmazsa olmazlardan ve Av. Altug Oymak fotoğraf müzesi ile söyleşiler ile mutlu son demedik. Akçay TEMAD’da şiir dolu dostluk gecesi yaşadık.
Çalıştayın Beşinci Günü – Sergi ve Vedalar:
Sanat dünyasının vefalı dostları Murat-Uğur Kardeşler Müzesinde çalıştay eserlerinin sergisi açıldı. (İki yönetici kardeşimiz örnek bir ev sahipliği yaptılar ve Saliha başkanın lezzetli özel el emeği ürünleri kapışıldı.) Tabii ki körfezimizin en sempatik sanat dostu başkan yardımcısı Metin Tuncer eşliğinde gerçekleşti. Geleneksel zeytin fidanı yerine Halil Esen markası özel hazırlanmış erken hasat zeytin yağı Afrodit şişeleri ile armağan edildi. Anı fotoğraflar, mutluluk söylevleri ve Akçay terminalinden veda sahneleri ile bu imkansız gibi görünen ve Kardelen Kültür Sanat Başkanı Saliha Özduygu ve aile fertleri ile vefalı dostların katılımı ile bu macera böyle bitti.
Tabii ki toplumda herkesi mutlu etmenin imkansızlığını bilecek yaş ve tecrübelerdeyiz. Etkinlik çalıştay kelimesi ile incelenemez. Çocuklarımız, yer yüzünün çiçekleridir ve dünya onlar tebessüm edebiliyorsa güzeldir. Cumhuriyet gençlerimize emanet olduğuna göre doğa ve sanat sevgi paylaşım olmazsa sadece ruhsuz bir maddiyattır. Katılmayıp sosyal medya kahramanlarının tenkidine tek cevabım: Buyrun, biz ilklere yüreğimizi koyarak imza attık, siz de en güzelini ve eksiksiz yaparak taşın altına elinizi koyun. Karanlık sadece geceye yakışır, yüreğiniz hep aydınlık olsun.
Saygılarımla,
Haşmet Demirbil
Yorumlar
Kalan Karakter: