Halil Bezmen 'Ben Sultan Abdülhamit Han' adını taşıyan 13. kitabını Ayvalık'ta imzaladı

  Ayvali Cafe Restoran’ta gerçekleşen imza gününde, 55 yaşındaki yazar Halil Bezmen’i kitapseverlerle, dostları yalnız bırakmadı.

Halil Bezmen 'Ben Sultan Abdülhamit Han' adını taşıyan 13. kitabını Ayvalık'ta imzaladı

  Türkiye’nin en eski mensucat sanayicisi Halil Bezmen ‘Ben Sultan Abdülhamit Han’ adını taşıyan 13. Kitabını Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde imzaladı.  
  Ayvali Cafe Restoran’ta gerçekleşen imza gününde, 55 yaşındaki yazar Halil Bezmen’i kitapseverlerle, dostları yalnız bırakmadı.
  Şimdiye kadar 2 otobiyografi, 3 macera romanı ve 1 hikâye kitabının yanı sıra yeni kitabıyla birlikte 7’nci tarihi romanını yazan Halil Bezmen imza gününde, hayranlarıyla bol bol söyleşmeyi de ihmal etmedi.
  Son tarihi romanında, ruhunun derinliklerini ele aldığı Sultan Abdülhamid’i, Cevdet Paşa’yı ve Cevdet Paşa’nın kadın hakları savunucusu küçük kızı Emine Semiye’yi konu alan Halil Bezmen İHA'ya yaptığı açıklamada, Türkiye’nin dünyada en hızlı büyüyen kitap piyasasına ve pazarına sahip olduğunu savundu.
  Dünya’nın en hızlı büyüyen kitap pazarına kitap verebilmenin zevkini yaşadığını kaydeden Bezmen, “Son kitabımda Sultan Abdülhamit Han’ın ruhunu anlatmak istedim. Abdülhamit Han bizim son ve önemli padişahımızdır. Ondan sonrada bir iki tane padişah geldi ama onlar o kadar önemli değildi. Abdülhamit Han bizim son ve hakiki padişahımızdı.” dedi.
  Son kitabının içeriğinde Sultan Abdülhamit’in yanı sıra Cevdet Paşa’nın kızı Emine Semine’yi anlattığını kaydeden Halil Bezmen, “Emine Semine; hem ilk Türk romancıdır, hem de ilk Türk kadın hakları savucusudur. Bu kitapta iki tane hayatı anlatıyorum.” İfadelerini kullandı.
  Yazdığı eserlerde okuyucuya hoş zaman geçirmeyi hedeflediğini vurgulayan Halil Bezmen, “Bu kitapta; bugünkü sorunların köklerinin 100 ve hatta 200 sene evveline gittiğini aktarıyorum. Okuyucu bunu bilmelidir. Eğer bilmezse, günümüzde de hiçbir şeyi anlayamayacaktır. Ya kabahati komşusunda bulacaktır, ya kabahati anne-babasında bulur, ya kabahati okulda bulur, ya kabahati internette yada kabahati hükümette bulur. Çünkü işi anlamaz. Bence, okuyucular bu tip romanları okurlarsa; hem eğlenirler, hem de neye sevineceklerini, neye üzüleceklerini daha iyi bir şekilde teşhis edebilirler.” dedi.
  Yazdığı kitaplarda hedef kitlesinin daha çok kadınlar olduğunu söyleyen Halil Bezmen,”Çünkü ben kadınları daha çok seviyorum. Kadınların konuları daha iyi anladıklarına inanıyorum. Kadınların daha derinliklere indiklerini düşünüyorum.  Dolayısıyla onlara yazmak benim daha kolayıma geliyor. Bugüne kadar yazdığım eserler, hep tarihi olan Osmanlı ve Osmanlı’nın komşularını anlatıyor. Çünkü Osmanlı tek başına bir şey ifade etmiyor. Rusya’yı koymazsan, Avusturya’yı koymazsan, İran’ı koymazsan, Osmanlı’yı tam olarak anlatamazsın. Osmanlı bu ülkelerle birlikte vardı. Osmanlı’dan önce Selçuklu İmparatorluğu ile ilk Osmanlılar; Osman Gazi ve Orhan Gazi’yi vermezsen Osmanlı’yı anlatamazsın” dedi.
  Son kitabı; ‘Ben Sultan Abdülhamit Han’ın yarısının kurgu yarısının ise belgelere dayanarak yazdığını aktaran Halil Bezmen, “Belgelerde hata yapılamaz. Bu yüzden de Abdülhamit Sultan’ı anlatırken, tamamen gerçek belgelerle anlattım. Abdülhamit Han’ın 8 eşini ve bu eşlerine duyduğu aşkları anlattım.” diye konuştu.
  Eşi Rengin Suar memnun
  Eşi Halil Bezmen’i imza gününde yalnız bırakmayan Rengin Suar ise; “Bu kitap, Halil beyin 13. kitabı O’nun çok çalıştığını ve çok okuduğunu görüyorum. Çok fazla kaynak edindiğini ve uzun araştırmaların sonunda bu kitaplar ortaya çıkıyor. Bu yüzden de bu kitapları çok değerli buluyorum. Tabi ki bu eserler için okuyucuların görüşleri çok önemli. Çoğu okur, Halil beyin yazın dilinin çok akıcı ve sade olduğunu, bu yüzden de sonuna kitaplarının okunduğunu söylüyorlar. Bence önemli olan da bu. Hele hele alınıp da o kitap sonuna kadar okunabiliyorsa, bu oldukça anlamlı. Bence Halil bey bu işe deva etmeli” ifadelerini kullandı.
  Halil Bezmen kimdir?
  İstanbul’da 1939 yılında doğdu. İlkokuldan sonra İsviçre’de okudu ve Zürih ETH’dan mühendis olarak mezun oldu. Ailesinin sahip olduğu ve Türkiye’nin en eski ve en büyüklerinden sayılan sanayi kuruluşlarında çalıştı, 1973’te genel müdür oldu ve 1994’te iflas etti. Kusursuz bir Fransızca, Almanca ve İngilizce’ye ek olarak, İtalyanca, İsviçre Almancası ve Latince bilgisine de sahiptir. Yelken yarışlarında Türk bayrağını Akdeniz’de ve okyanuslarda dalgalandırdı.
  Ülkenin ilk koleksiyoncularındandır ve sanatçılar ona eserlerini satmayı önemserler.
  Çocukluğundan beri çok okur. Kitapları, kendisinden daha akıllı veya daha bilgili insanlarla tanışma yeri olarak görür. Yazarlığın ağırlıklı olarak bir yazma değil, bir okuma işi olduğunu düşünerek, sanayiciliğinin iflasından sonra, bu birikimini değerlendirmeyi düşünür.
  55 yaşında, entelektüel gücünün zirvesine ulaşmasına bir çeyrek asır daha olduğunu düşünür ve ‘mühendis sanatçı’ türü bir yazar olmaya karar verir.
  13 kitabı yayınlanmıştır: 2 otobiyografi, 3 macera romanı, 1 öykü kitabı ve 7 tarihi roman.
  Sonuncusu “Ben Sultan Abdülhamid Han”dır.

 

 

Güncelleme Tarihi: 03 Ocak 2018, 12:43
YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER