Başkan Ergin Ayvalık’ın yürüyüş rotalarını yerinde inceledi

Başkan Ergin Ayvalık’ın yürüyüş rotalarını yerinde inceledi

Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, Belediye Kültür Müdürlüğü organizasyonuyla, akademisyen, rehber, tarihçi ve Ayvalıklı yazarlar eşliğinde, “Kültür Yürüyüşü” rotalarını adım adım dolaştı.Başkan Ergin, buluşma öncesi Gazi Kemal Paşa Mahalle Muhtarı İbrahim Gürbüz,  Kazım Karabekir Mahalle Muhtarı Mehmet Erbilge ve Hayrettin Paşa Mahalle Muhtarı Recai Bayar’ı yürüyüş rotası hakkında bilgilendirdi.

Tarihçi Taylan Köken, araştırmacı DamienDessane, rehber Hakan Dinç, UNESCO danışmanı Yaşagül Ekici ve Fatih Kurunaz, Öykü Güren, Kültür Müdürü Ayşe Urul, sanatçı Hakan Urul, TEMA Vakfı Ayvalık Şube Başkanı Haluk Aysu ve Kültür Koordinatörü Erkan Cılak katılımıyla gerçekleştirilen ilk yürüyüş rotası heyette heyecan yarattı.

Barbaros Caddesi’nde Camlı Kahve önünden başlayan rotayı takip eden heyet ile birlikte, cadde ve sokakları gezen, tarihi yapılar önünde tarihçilerden ve rehberlerden bilgiler alan Başkan Mesut Ergin, aylarca süren hazırlıkların ardından tamamlanma aşamasına gelindiğini söyledi.

Yürüyüş rotalarının titizlikle belirlendiğini dile getiren Başkan Ergin, “Kentin içerisindeki tarihi dokuyu, turizme katmak ve Ayvalık tarihinin bilinirliğini artırmak amacıyla hayata geçirmek istediğimiz yürüyüş rotalarını, oluşturduğumuz geniş katılımlı ekiple son dört ayda hızlandırarak belirli bir aşamaya getirdik. Güzergahı yerinde görmek amacıyla heyetle buluştuk. Başlangıç noktasından bitiş noktasına kadar birlikte hareket ettik.  Buram buram tarih kokan, zaman zaman kısa molaların verildiği güzergah hem yerli hem yabancı turistlerin ilgi odağı olacak. Kentimize gelen konuklar yarım gün içinde hem Ayvalık’ın tarihini öğrenecek, hem tarihi mekanlarda mola verip çayını yudumlayarak dinlenecek hem de kentten keyifli anılarla ayrılacak.Ayvalık Rotaları projesini başlatırken bu perspektiften yola çıkarak kurulduğu yıllardan itibaren kato ve pano yani yukarı ve aşağı diye ayrılan bu coğrafyayı kuzey ve güney olarak iki kısıma ayırarak gezdirmek istiyoruz. Önümüzdeki günlerde rotaları netleştirdikten ve harita üzerinde ve gezilen yerlerde işaret levhaları eşliğinde turları başlatacağız” dedi.

İlk uğrak yerinin Ayvalık’ın kurucusu İkonomos’unikametgahı ve onun hemen ilerisindeki hastane, bugünkü Sakarya okulu binası olduğunu hatırlatan Başkan Ergin şu bilgileri verdi:

“Kentin içerisindeki tarihi dokuyu, turizme katmak ve Ayvalık tarihinin bilinirliğini artırmak amacıyla hayata geçirmek istediğimiz yürüyüş rotalarını, oluşturduğumuz geniş katılımlı ekiple son dört ayda hızlandırarak belirli bir aşamaya getirdik. Ayvalık’ın önemli edebiyatçısı İlyas Venezis’in tutuklu kaldığı Ayazma Butik Otel, Ayazma, şehrin kaçakçılarının üssü Camlı kahve-Gümüşün kahvesi, Kato Panaya-Hayrettin Paşa Camii, Aya Triyada Kilisesi, İlyas Venezis’in doğduğu ev, Aziz Nikolaos - Abdülvahit Sağlam okulu, Şeytanın kahvesi, Eski Han, FotisKondoğlu’nun doğduğu ev, Eski Hal, Ahmet Yorulmazevi, Fikret Muallaevi.Ardından güney rotasında ilerliyoruz. Taksiyarhis kilisesi, Ayvalık’ın en eski yapısı, Fransız-Alman-İtalyan-Rus Konsoloslukları, Akademi, Kız meslek lisesi - Despinaevi, LukasKaras’ın 1847 tarihli yapısı, Madra fabrikası, Orhan Peker evi, trikupi yalısı, Fazıl Doğanevi, karantina sokak, Gazinolar Caddesi, dere boyu. Çok keyifli bir güzergah çıktı ortaya.”

 

Konsolosluk binalarına, kiliselerden, bilinmeyen büyük öneme sahip mimari yapılara kadar birçok özel yapının incelenebileceğini vurgulayan Başkan Ergin, rota çalışmalarında sona yaklaşıldığını belirterek, “Yerli yabancı turistler için yürüyerek Ayvalık tarihinin öğrenebileceği, yaşayan açık hava müzesi gibi bir sunumla yol güzergahındaki bilgilendirmelerle hazırlanan rota çalışmalarında sona yaklaşıldı.Rotalar şehrin çeşitli yerlerinde tanıtılacağı gibi, basılı kaynak, önemli binalar üzerinde bilgilendirme açıklamaları, telefon üzerinden karekod uygulaması, rota yollarında güzergah işaretleme ve renklendirme ile desteklenerek uygulamaya geçileceği bilgilendirildi” diye konuştu. (Suat Salgın)

 

Bekir Terzioğlu

YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER