CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı: “Çiftçinin Tarlasında Yangın Var “dedi

CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, AKP iktidarının ithalatçı tarım politikaları ve öngörüsüz hububat ithalatı çiftçinin tarlasında yangın olmaya devam ettiğini söyledi.

CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı: “Çiftçinin  Tarlasında Yangın Var “dedi

Sarı, “Çiftçimiz sadece mazota çalışıyor. Sulama, elektrik, ilaç, gübre gibi diğer tarımsal üretim girdi maliyetlerini saymıyorum bile. AKP iktidarının yarattığı ekonomik soykırımın bedelini ne çiftçiye ödetin ne de vatandaşlara” dedi.

CHP Balıkesir Milletvekili son bir aydır buğday ve arpa üreticisinin ürününü Toprak Mahsulleri Ofisi’ne (TMO) satabilmek için randevu almaya çalıştığını, alamayan üreticinin de tüccarın taban fiyatın çok altında verdiği fiyata mahkum edildiğini söyledi. “Enflasyonist ortamın da etkisiyle buğday ve arpa almakta finansmana ulaşamayan sanayici ve tüccar oyun dışı kalınca fırsatçılar türedi! Çiftçimizin elindeki ürününü ölü fiyatına almak için sıraya girdi” diyen CHP’li Serkan Sarı, şu değerlendirme bulundu:

“Çiftçi dostu olması gereken TMO da kördüğüm olan sistemin içinde çaresiz bir kurum gibi davranıyor. TMO medyada başka konuşuyor tarla da başka! Çiftçi, TMO’ya ulaşamayınca mecburen hasadı yavaşlatıyor. Tarım, Hazine ve Ticaret Bakanlıkları da çiftçiyi kaderine terk etmiş durumda.”

ÜRÜN FİYATLARI HER GEÇEN GÜN ERİYOR, ÇİFTÇİ ZARARINA ÇALIŞIYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ekmeklik buğday taban fiyatını ton başına 8 bin 250 TL, arpayı da 7 bin TL olarak açıkladığı günden bu yana taban fiyatının da eridiğini vurgulayan CHP’li Serkan Sarı yaptığı kıyaslama ile çiftçinin uğradığı zararı ortaya koydu:

“ Hububat taban fiyatlarının açıklandığı 6 Haziran 2023 tarihinde mazotun litresi 19 lira 82 kuruşken, bugün 32 lira 85 kuruş.

Yani çiftçinin mazotuna 45 günde yüzde 66 zam geldi.

Buğday ve arpaya zaten enflasyonun altında yaklaşık yüzde 25 yapılan artış mazota 45 günde gelen zamlarla iyice eridi.

6 Haziran 2023’ten hemen bir gün önce çiftçi 1 ton buğday ile (6 bin 50 TL) 305 litre mazot alabiliyordu. Bugün ise 1 ton buğday ile (8 bin 250 TL) 251 litre mazot alabiliyor.

Çiftçinin ürettiği ürün ile girdi maliyetinin sadece biri olan mazotu karşılama gücü 45 günde yüzde 22 oranında erimiş durumda.

Çiftçinin en önemli maliyeti mazot, son 2 yılda yüzde 350 zamlandı. AKP iktidarı ise buğday taban fiyatını son 2 yılda sadece yüzde 265 artırdı. “

CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, çiftçinin tarlasında, vatandaşın da mutfağındaki yangının söndürülmesi gerektiğini belirtti ve “AKP iktidarını uyarıyoruz: Acilen gereken tüm önlemleri alın. Tarladaki ve mutfaktaki yangını söndürün!” diyerek sözlerini tamamladı.

Körfezde Haber®

YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER