Balıkesir’in Avrupa Birliği Komisyonunda Tescil Edilen İlk Coğrafi İşaretli Ürünü Edremit Zeytinyağı

AB Komisyonunda Türkiye’den tescil edilen coğrafi işaretli ürünlerimiz; "Antep Baklavası/Gaziantep Baklavası", "Aydın İnciri", "Malatya Kayısısı", "Aydın Kestanesi", "Taşköprü Sarımsağı", "Milas Zeytinyağı", "Bayramiç Beyazı", "Giresun Tombul Fındığı”, “Antakya Künefesi”, “Suruç Narı” , “Çağlayan Cerit Cevizi”, “Gemlik Zeytini” ve “Edremit Zeytinyağı” dır.

Balıkesir’in Avrupa Birliği Komisyonunda Tescil Edilen İlk Coğrafi İşaretli Ürünü Edremit Zeytinyağı

Edremit Ticaret Odası tarafından 2017 yılında 273 tescil numarasıyla “EDREMİT ZEYTİNYAĞI” menşe adı koruması ile Türkiye’de tescil edilmiştir. Bu önemli adımdan sonra Edremit Ticaret Odası tarafından “EDREMİT ZEYTİNYAĞI” 05/07/2021 tarihinde PDO-TR-02783 dosya numarası ile Avrupa Birliği Komisyonu Tarım ve Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğüne menşe adı korumasıyla tescili için başvurusu yapılmış olup 22 Mart 2023 tarihinde 2023/C 106 /05 sayılı AB Resmi Gazetesi’nde 3 aylık yayın kararı almıştır.  Hukuki sürecini tamamlayan “EDREMİT ZEYTİNYAĞI” Avrupa Birliği (AB) nezdinde 20/07/2023 tarihli ve L 183/6 sayılı AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanarak coğrafi işaretli ürün olarak tescili kesinleşmiştir. Dolayısıyla AB Komisyonunda tescil edilen Milas Zeytinyağı’ndan sonra tescil edilen İkinci zeytinyağımız Edremit Zeytinyağı ile birlikte Komisyonda tescil edilen ürün sayımız 13 ‘e yükselmiştir. 

Edremit Ticaret Odası Başkanı Ahmet Çetin;

“Bölgemiz coğrafyasının toprak yapısı, iklim özelikleri, özellikle Kaz Dağlarının kuzey rüzgarları ve Madra Dağından esen rüzgâr, yörenin endemik bitki zenginliği, denizden esen imbat rüzgarı oksijeni ile harmanlanıp zeytin meyvesinin karakteristik yapısını ortaya koymaktadır. Edremit zeytin çeşidinin yapısındaki bileşenler meyvenin zeytinyağı olarak işlenmesiyle beraber zeytinin karakteristik özelliklerini ve coğrafyanın iklim özelliklerini zeytinyağına aktarır. Bütün bu özellikler Edremit Zeytinyağının benzersiz karakteristik aroma ve yapısını ortaya koyar. Edremit Zeytinyağı, Edremit cinsi zeytinlerden üretilen, coğrafi işaretli ürün olup Türkiye’yi, Avrupa Birliği Komisyonunda tescili ile temsil ikinci zeytinyağımızdır.

Edremit Körfezi’nde en az iki bin yıl zeytin yetiştirildiği Ören’de ki Adramytteion Antik kentinde yapılan kazılarda ortaya çıkarılan arkeolojik buluntularla kanıtlanmıştır. Kazılarda zeytin çekirdekleri, yağ küpleri bulunmuştur. Dolayısıyla tarihi geçmişi ile Edremit Körfezi, zeytini ve zeytin ürünleriyle aynı zamanda zeytin kültürünün ön plana çıktığı bununla birlikte birbiriyle bütünleştiği Türkiye’deki örnek yerlerden biri haline gelmiştir.

AB Komisyonu Tarım ve Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğü tarafından tescil edilen Edremit Zeytinyağı’nın gerek Edremit İlçemizin ve gerekse Balıkesir İlimizin AB Komisyonunda tescil edilen ilk coğrafi işaretli ürün olması bizi ziyadesiyle memnun etmektedir. Böylece “EDREMİT ZEYTİNYAĞI”, Avrupa Birliği (AB) nezdindeki tescili ile her türlü kötüye kullanıma ve taklide karşı Avrupa Birliği üye devletlerinin tamamında koruma altına alınmıştır. Aynı zamanda Edremit Ticaret Odası olarak AB komisyonuna tescili için başvurusunu gerçekleştirdiğimiz Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini için de çalışmalarımız hız kazanmıştır.

AB Komisyonunda coğrafi işaretlerin başvurudan tesciline kadar olan süreçte ürünün ekolojik bağlantısını ve ürünün ayrıt edici özelliklerine ve bunun yanı sıra AB Komisyonu tüzüğüne hakim olmanız gerekmektedir. Dolayısıyla tescile kadar olan bu önemli süreç oldukça zahmetli ve bir o kadarda emek istemektedir. Edremit Zeytinyağı’nın ve gerekse Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini’nin  Avrupa Birliği Komisyonunda ki tüm süreçleri özveri ile yürüten sınai mülkiyet hukuku kapsamında uluslararası mevzuata hakim olan coğrafi işaret danışmanımız Huriye Özener’e, emeği geçen tüm üreticilerimize, Yönetim Kurulu ile Meclis Üyelerimize ve  çalışma arkadaşlarımıza aynı zamanda bir önceki Yönetim Kurulu Başkanı  Coşkun Salon'a, Meclis Başkanı Mehmet Hakkı Semerci’ye, dönemin Yönetim Kurulu ve Meclis Üyelerine teşekkür ediyoruz.” dedi.

Güncelleme Tarihi: 22 Temmuz 2023, 12:45

Körfezde Haber®

YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER