Edremit İlçemizin Avrupa Birliği Komisyonunda Tescil Edilen İkinci Coğrafi İşaretli Ürünü Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini

Edremit İlçemizin Avrupa Birliği Komisyonunda Tescil Edilen İkinci Coğrafi İşaretli Ürünü Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini

Edremit Ticaret Odası tarafındanEDREMİT KÖRFEZİ YEŞİL ÇİZİK ZEYTİNİ’’ 2014 yılında 189 tescil numarasıyla menşe adı koruması ile Türkiye’de tescil edilmiştir. Bu önemli adımdan sonra Edremit Ticaret Odası tarafından “EDREMİT KÖRFEZİ YEŞİL ÇİZİK ZEYTİNİ’’ 12.04.2018 tarihinde PDO-TR-02398 dosya numarası ile Avrupa Birliği Komisyonu Tarım ve Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğüne menşe adı korumasıyla tescili için başvurusu yapılmış olup 09.08.2023 tarihinde AB Resmi Gazetesi’nde 3 aylık yayın kararı almıştır. Hukuki sürecini tamamlayan “EDREMİT KÖRFEZİ YEŞİL ÇİZİK ZEYTİNİ’’ Avrupa Birliği (AB) nezdinde 4 Aralık 2023 tarihli ve 2023/02714 sayılı AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanarak coğrafi işaretli ürün olarak tescili kesinleşmiştir.

Dolayısıyla AB Komisyonunda tescil edilen Milas Yağlı Zeytini, Gemlik Zeytini’nden sonra tescil edilen üçüncü zeytinimiz olarak yerini almıştır. “EDREMİT KÖRFEZİ YEŞİL ÇİZİK ZEYTİNİ’’ ile birlikte AB Komisyonunda tescil edilen ürün sayımız 16’ya yükselmiştir.

AB Komisyonunda Türkiye’den tescil edilen coğrafi işaretli ürünlerimiz; Gaziantep Baklavası/ Antep Baklavası, Aydın İnciri, Malatya Kayısısı, Aydın Kestanesi, Milas Zeytinyağı, Bayramiç Beyazı, Taşköprü Sarımsağı, Giresun Tombul Fındığı, Antakya Künefesi, Suruç Narı, Çağlayancerit Cevizi, Gemlik Zeytini, Edremit Zeytinyağı, Milas Yağlı Zeytini, Ayaş Domatesi ve Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini’dir.

Edremit Ticaret Odası Başkanı Ahmet ÇETİN;

“AB Komisyonu Tarım ve Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğü tarafından tescil edilen Edremit Zeytinyağımızdan sonra Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytinimizde Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından coğrafi işaretli ürün olarak tescil edilmiştir.  Böylece İlçemize ait coğrafi işaretli ürünlerimiz ile dış pazarlarda ve ülkelerde pazar payı artacaktır. Her türlü kötüye kullanıma ve taklide karşı koruma sağlanacaktır. Ürünlerimizin marka değerleri ön plana çıkacaktır.

AB Komisyonunda coğrafi işaretlerin başvurudan tesciline kadar olan süreçte AB Komisyonu tüzüğüne hâkim olmanız gerekmektedir. Dolayısıyla tescile kadar olan bu önemli süreç oldukça zahmetli ve bir o kadarda emek istemektedir. Avrupa Birliği Komisyonunda ki tüm süreçleri özveri ile yürüten sınai mülkiyet hukuku kapsamında uluslararası mevzuata hakim olan coğrafi işaret danışmanımız Sn. Huriye ÖZENER’e, emeği geçen tüm üreticilerimize ve çalışma arkadaşlarımıza aynı zamanda bir önceki Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Coşkun Salon’a ve yönetimine teşekkür ediyoruz.” Dedi.

Güncelleme Tarihi: 04 Aralık 2023, 11:36

Körfezde Haber®

YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER