Tarihi Kepsut Oruç Bey Camii Cemaatiyle Buluşuyor

Tarihi Kepsut Oruç Bey Camii Cemaatiyle Buluşuyor

Tarihi Kepsut Oruç Bey Camii Cemaatiyle Buluşuyor

Balıkesir’in Kepsut ilçesinin Camiatik mahallesinde bulunan tarihi Oruç Bey Camii, Vakıflar Genel Müdürlüğü Balıkesir Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyonu tamamlanarak 29 Aralık’ta ibadete açılıyor.

Oruç Bey Camii, II. Murat döneminde vezirlik görevine getirilen Oruç Bey tarafından 15. yüzyılın ilk yarısında yaptırılmıştır. Osmanlı Devleti’nin yükselişe geçmesinde önemli görevler üstlenen Oruç Bey’in kendi adına Kepsut’ta yaptırdığı cami, yapılan restorasyonun ardından yeniden cemaatiyle buluşuyor.

Restorasyon Kapsamında Yapılan İşler

Avluda bulunan sonradan yapılan eklentiler kaldırılmış, son cemaat kısmında bulunan eklentiler de kaldırılarak yerine yonu taşı giriş merdivenleri ve sundurma yapılmıştır. Mahfil altında ve harim kısmında bulunan tüm lambriler ve mermer denizlikler kaldırılarak yerine ahşap denizlikler yerleştirilmiştir. Duvarlarda bulunan eski sıvalar sökülerek yerine dönemine uygun kıtıklı sıva yapılmıştır. Cami tavanında ve cami içerisinde bulunan tüm ahşap yüzeylerin üzerinde bulunan yağlı boya, sülyen, macun gibi malzemeler temizlenerek yerine koruyuculu boya uygulaması yapılmıştır. Eksik olan ahşap elemanlar tamamlanmıştır. Pvc pencereler ve giriş kapısı ahşap pencere ve çift kanatlı ahşap kapı ile değiştirilmiştir. Caminin dış duvarlarında bulunan çimento esaslı derzler tamamen sökülerek yerine hidrolik katkılı yeni derz yapılmıştır. Cami çatısında bulunan eski Marsilya kiremitler alaturka kiremit olarak değiştirilmiştir. Minare gövde ve peteğinde bulunan sıva, itinalı sıva raspası yapılarak sökülmüştür. Sıva altından çıkan tuğla minarenin derzleri temizlenerek yerine tuğlaya uygun hidrolik katkılı derzler yapılmıştır. Külah kısmında bulunan eksik tuğla elemanlar tamamlanmıştır. Cami avlusu traverten yonu taşı ile döşenip harpuştalı bahçe duvarı yapılmıştır.

Güncelleme Tarihi: 28 Aralık 2023, 14:27

Körfezde Haber®

YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER