Dinlendirilmiş et tadımına ilgi yoğun oldu

Dinlendirilmiş et tadımına ilgi yoğun oldu

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, İvrindi’de dev bir et entegre tesisinin ilçedeki şubesinde gerçekleştirilen bekletilmiş et tadımı etkinliğine vatandaşların ilgisi yoğun oldu.

28 gün süresince doğal tuzlardan elde edilen aromasıyla sıfır derecede soğuk hava deposunda “Dry Aging” olarak da adlandırılan kuru dinlendirme sistemiyle elde edilen etler gerek tadı, gerekse de görünümüyle iştah kabarttı.

Aydeniz Et firmasının gerçekleştirdiği organizasyonda firmanın kasap-gurmesi Ümit Düz dinlendirilmiş etleri usta sunumuyla şekillendirip, hazırlanan mangallarda pişirerek tadım yaptırdığı, özenle hazırlanan Dallas Steak, New York Strip Steak ve T-Bone Steak gibi spesiyaller adeta damak çatlattı.

Ümit Düz dry aging etlerin80 ile 82 dereceli nemli bir ortamda dinlendirildiğini ve aslında Boşnakların mutfak kültürünün vazgeçilmez tadı olan kuru et ile kendi yaptıklarının aynı mantıkta olduğunu belirterek, “Boşnakların yaptıkları kuru etler 15 gün aşamalı olarak sürüyor. Önce bu etleri tuza yatırıyorlar, tuzda bir hafta bekletiyorlar. Böylelikle etin suyunu almış oluyorlar. Bu işlemin ardından da fırınlarda çok düşük sıcaklıkta yavaş yavaş pişiriyorlar. Dry Aging etler ise 22 gün ve 28 günlük sürelerde ağır ağır dinlendiriliyor” dedi.

 

HİMALAYA TUZU İLE AROMA

Ayvalık’ta bir ilk olan etkinlikle ilgili gazetecilere açıklamalarda bulunan firmanın sahibi Yusuf Yalçın da, Ayvalık için daha önce hiç yapılmamış bir kasap çalışması gerçekleştirdiklerini kaydederek, “İvrindi’de 2019 yılında inşaatına başlayıp, geçtiğimiz Ocak ayı içerisinde de faaliyete soktuğumuz et entegre tesisimiz bakanlık tarafından da Türkiye genelinde örnek bir tesis seçildi. Entegre tesis olarak son sistem koşullara sahip, modern bir tesis. Hijyene ve kaliteye önem veriyoruz” dedi.

 

AMAÇ HERKESİN SOFRASINA HİTAP EDEBİLMEK

Dry Aging etlerin dananın antrikot ve bonfilesinden elde edildiğini hatırlatan Yalçın, “Dallas, T-bone gibi etler kemikli etlerdir. Bu etler bizim “dry” dolabımızda 28 ila 40 gün arasında dinlendiriliyor. İçinde özel Himalaya Tuzu var.  Dry dolabının bilinen soğutma sisteminden farklı bir üfleme sistemi var. Bu dolapta dinlendirilen et, dolaptan çıkarıldığında yumuşamış oluyor. O yumuşaklık ete apayrı bir lezzet katıyor.Himalaya tuzu da ete ayrı bir aroma katıyor. Biz bugün bu tadı bilmeyenler varsa onlara ulaştırmak istedik.  Çünkü bu et lezzet olarak gerçektende denemeye değer bir et çeşididir.” diye konuştu.

Firma sahiplerinden Özlem Yalçın da amaçlarının herkesin sofrasına hitap etmek olduğunu söyledi.

(Suat Salgın)

YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER