- KUTSAL ZEYTİN AĞACININ SIRLARI ÇÖZÜLÜYOR
- AĞAÇLARIN ATASI OLAN ZEYTİN AĞACI ÜZERİNDE YAPILAN İNCELEMEDE, AĞAÇLARIN AŞILANDIKTAN SONRA YÜZDE 50 DÜZEYDE 'OLEUROPEİN' (HÜCRE YENİLEYİCİ) MADDESİ KAYBINA UĞRADIĞI TESPİT EDİLDİ
- Ağaçların atası olarak bilinen şifa kaynağı kutsal zeytin ağaçları üzerinde bugüne kadar hiç yapılmamış bir çalışma yapıldı ve doğal yetişmiş zeytin ağacı ile ilaçlanmış zeytin ağaçları arasında yüzde 50 düzeyde Oleuropein maddesi kaybı olduğu gözlendi. Doğal yetişen zeytin ağaçlarının korunması gerektiğine dikkat çekildi.
3 bin yaşına kadar yaşadıkları bilinen, barışın simgesi kutsal zeytin ağaçları, tarihten beri bilim adamlarının üzerinde çalıştıkları ve şifrelerini çözmek için ömür tükettikleri doğal bir mucize. Yapılan bilimsel çalışmalar neticesinde zeytin ağaçlarının dünyanın en büyük hücre yenileyici, yani Oleuropein maddesi deposu olduğu biliniyor ve insanlığın hizmetine sunulan ilaçların büyük çoğunluğunun etken maddesi zeytin ağacı ve türevlerinden elde ediliyor. Ağaçtaki bu mucize madde (Oleuropein) zeytin ağacının 3 bin yıla kadar verimli bir biçimde yaşamasını da sağlıyor.
Hayatının büyük kısmını zeytin ağacı ve bitkiler üzerinde yaptığı çalışmalara adayan Türk kaşif Faruk Durukan, Balıkesir Üniversitesi Edremit Meslek Yüksek Okulu Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Bölümü ile birlikte bu güne kadar dünyada hiç yapılmamış bilimsel bir araştırmaya imza attı. Balıkesir'in Edremit ilçesinde çalışmalarını yürüten ve bilim dalında Nobel ödülüne aday gösterilen Faruk Durukan ve kimyagerler, ilk olarak doğal yetişen (Hiç ilaçlanmamış ve kimyasallara maruz bırakılmamış) bir zeytin ağacı buldu ve ağactan numuneler aldı. Ekip, daha sonra ürünlerinden faydalanılan normal (Her yıl ilaçlama işlemine maruz kalan) bir zeytin ağacından numuneler aldı.
Numuneler, Faruk Durukan'ın sahibi olduğu dünyanın en gelişmiş, Türkiye'nin tek bitki özü üretim tesislerine götürüldü ve burada her iki zeytin ağacının Oleuropein değerleri çıkartıldı. Dünyada ciddi manada hiç yapılmamış olan bu karşılaştırmanın neticesinde, ilaçlanmamış doğal zeytin ağacındaki değer ile her yıl ilaçlanan ağaçlar arasında yüzde 50 düzeyde Oleuropein farkı olduğu görüldü. Faruk Durukan ve akademisyenler, kimyasallara maruz kalan zeytin ağaçlarında yüzde 50 oranında Oleuropein kaybı gözlendiğini ve ağaçların doğal haliyle bırakıldığı takdirde daha verimli olabileceğini bildirdi.
YARD. DOÇ. DR. SAKİN VURAL VARLI DA SONUÇLARA ŞAŞIRDI
Edremit Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yard. Doç. Dr. Sakin Vural Varlı, çalışmalarıyla dünya bilimini defalarca hayretler içinde bırakmayı başaran Türk kaşif Faruk Durukan'ın bu çalışmasına destek olduklarını ve çıkan sonuçlar karşısında şaşırdığını söyleyerek, Biz ve ülkemizdeki yaklaşık 25 üniversite, Türk kaşif Faruk Durukan'a çalışmalarında destek sağlamaktayız. Yaptığımız bu deney, bilimsel olarak dünyada ilk kez gerçekleştirildi ve çıkan sonuçlar şaşırtıcı. Bu çalışma, bilim adına gerçekleştirilen önemli bir çalışmadır dedi.
Taşın suyunu çıkartan, dünyanın 3 bin yıldır nereye dökeceğini bilemediği ve ayrıştıramadığı zeytin karasuyu denilen çevre düşmanı maddeyi ayrıştırarak insanlığa faydalı hale getirmeyi başaran, bitki özlerinden ilaç ham maddesi elde ederek, ilaç sanayiinde dünya devi olan İsviçre'ye bile ilaç ham maddesi satan, bitki özlerinden kök boya elde eden, yaptığı yüzlerce bilimsel çalışması üniversiteler tarafından onaylanan ve çalışmaları bilimsel tezlere konu olan Türk kaşif ve iş adamı Faruk Durukan, yaptığı bu tarihi deney ile adını bir kez daha bilim camiasına duyurmayı başardı.
ZEYTİN AĞACININ BİR SIRRINI DAHA ÇÖZMEYİ BAŞARDIK
Çalışma ile ilgili bilgiler veren Faruk Durukan, Zeytin ağaçlarını 3 bin yıla kadar yaşatmayı başaran madde, ağacın içinde bulunan 'Opeuropein' denilen hücre yenileyici özelliğe sahip mucizevi maddedir. Oleuropein maddesi zeytin cenneti olarak ta tabir ettiğimiz ülkemizde bol miktarda ve kaliteli oranda mevcut. Ben de çalışmalarımın büyük kısmını zeytin ağaçları üzerinde yapmaktayım. Zeytin ağaçlarının sırrı geçmişten bu güne dünyada halen tam olarak çözülmüş değil. Biz yaptığımız bu son çalışma ile zeytin ağaçlarının sırlarından bir tanesini çözmeyi başardık. Kral olarak ta bilinen Delice cinsi zeytin ağacı, onlarca zeytin ağacı çeşidinden bir tanesi ve en değerli olanıdır. Değerli olmasının sebebi ise, bin yıllar öncesinden günümüze kadar hiç değişime uğramadan gelen ağaç olmasıdır. Diğer tüm zeytin ağacı çeşitleri, zeytin ağaçlarının meyvelerinden faydalanılması için ilaçlamalara maruz bırakılmaktadır. İlaçlamalar insan sağlaığına hiç bir zarar etmemektedir. Biz de deneyimizi Delice cinsi zeytin ağacı ile ilaçlamaya maruz kalan normal zeytin ağaçlarıyla yaptık. Her iki ağaçtan da numuneler aldık ve çıkan sonuç çok çarpıcı. Delice cinsi ağaç ile diğer zeytin ağacının barındırdığı Oleuropein miktarları farklı çıktı. Delice cinsi ağaçta yüzde 50 oranında fazla oleuropein maddesi olduğu görülüyor. Yani ilaçlamaya maruz kalan ağaçlarda yüzde 50 oranında etken madde, yani Oleuropein düşüşü gözleniyor. Bu çalışma, bilim alanında ışık tutacak tarihi bir çalışmadır. Ağaçların kimyasal içerikli ilaçlarla ilaçlanması, insan sağlığını etkilemese de, ağaçların verimini etkilediği gözleniyor. Dünyadaki zeytin
ZEYTİN AĞACININ SIRLARI ÇÖZÜLÜYOR
Yayınlanma :
18.10.2011 18:27
Güncelleme :
18.10.2011 18:27


Haberimiz ile ilgili ayrıntılı fotoğraflara aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan ulaşabilirsiniz:
- Facebook: Körfezde Haber
- Facebook: Balıkesir Körfezde Haber
- Facebook Grubu: Körfezde Haber
- Twitter: Körfezde Haber
- Instagram: Körfezde Haber
- Facebook: Körfezde Haber Ajansı
- YouTube: Körfezde Haber TR
Balıkesir'in haberde buluştuğu ortak nokta.
Körfezde Haber - Balıkesir'in En Çok Okunan Tek Haber Sitesi
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: