Edremit ve deprem riski

13 Şubat 2023 Pazartesi günü Yer bilimci Naci GÖRÜR, nasıl dünyada sayılı depremlerden olan felaketi 375 gün önceden bildiyse, OLASI bazı depremler konusunda yine uyardı. Sözcü Gazetesi’nde yayınlanan son deprem tehlikesi altında olan şehirleri tek tek saydı. Bu şehirler arasında EDREMİT ADI DA geçiyor. Görür’ün son yaptığı açıklama aynen şöyle;

“Türkiye’de deprem konusunda en tehlikeli bölgelerden biri Marmara bölgesi. Kuzey Anadolu fayının Kuzey kolu, Marmara denizinin kuzey kesiminden geçiyor. İstanbul ve Tekirdağ yerleşim alanları bu sebeple riskli bölgeler. Ayrıca Kuzey Anadolu fayının güney kolu çevresindeki Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve EDREMİT beklediğimiz bölgeler. İzmir aynı şekilde riskli”

ŞEKLİNDE YAPTIĞI AÇIKLAMASINI, Edremit’i yöneten atanmış ve seçilmişler okudular mı bilemem. Onun için ben Yerbilimci Prof.Naci Görür’ün bu açıklamasını paylaşmak istedim. Yıllardır soruduğum bir tek yazıya yanıt vermeyen Edremit yönetimi olası bir ağır depremde şimdiden vebali sırtlamışlar demektir. Geçen gün de bir başka yer bilimci Prof’un “OVAda, şehircilik olmaz olursa olacağı işte iki gün önce meydana gelen felaketle karşılaşılır” şeklindeki açıklamasını da tekraren yazdım. OVA, BBB Dalyan sulak arazide şehir kurmaya çalışıyor, bu bir katliamın habercisidir. Aynı Prof. “Sulak arazinin altı su doludur ve bu su buharlaşır, felaketi hazırlar” dedi… Bu son açıklamayı, TV de haykıra haykıra söylenen bu uyarıyı Y.Yılmaz dinledi mi, dinleyenlerden duydu mu bilemem. Ama tek bildiğim bir şey var BELEDİYE yönetimlerinin kulakları bilime kapalı. Sonra EVET SONRASI malum.

************

EDREMİT VE İMAR AFFI

Bilmemek ayıp değil, öğrenmemek ayıp. Bu bağlamda öğrenmek istedim küçük ama içeriği büyük bir soru var. Bilenler açıklarlarsa mutlu olurum. ”Edremit’te kaç bina İMAR AFFINA kavuştu! denetimleri yapıldı mı? Duymadım tekrar eder misiniz? Lütfen…

*************

ORDUEVELREİ VA KAMPLARI

Depremde evsiz barksız kalanlar, iki üç aylığına orada burada kalmaya mecbur kılındılar. Kiralarını devlet ödeyecekmiş. Bu maddi açıdan ağır bir sorun. Ülkemizde yüzlerce Orduevi ve Ordu kampları var. Hepsi dayalı döşeli, personeli olan SICAK yuvalar. Önce bu insanları Devletimizin vaad ettiği bir yıl için bu tesislerde barındırılsa yerinde bir karar olmaz mı?

Mesela Akçay’a, gelenleri ALTINKUM’daki ORDU KAMPI var mesela. Dayalı döşeli, mutfağı, yemek salonu ve personeli olan bir tesis. Bu tesis kaç aile barındırılabilirse, yerinde olmaz mı?

Ülkemizde tam donanımlı kaç Orduevi bulunmakta? Görevi icabı bu kente gelen üç beş subay, astsubay için oda ayrılabilir gerisi depremzedelere bir yıllığına tahsis edilse…

Ayrıca Akçay’da, TKİ’nin dinlenme kampı var mesela. Yani Depremzedeler arasında kirada oturacakların kiralarını devlet ödeyecekmiş. 2000 LİRALIK eve 4000 İSTEYEN AÇ GÖZLÜLER VAR. “Nasıl olsa devlet ödeyecek, vur abalıya” diyenler olmayacak mı? Bu parayı devlet değil, halk ödeyecek. Öğrencileri yurtlarından kapı dışarı edilmeden önce bu tür imkanlar dikkate alınsa olmaz mıydı?

*************

BARİ BÖYLE GÜNLERDE TARAFGİRLİK YAPILMASA

Yandaşlık demek ki bulaştı mı böyle bulaşıyor… Bari böyle günlerde acı içinde olduğumuz günlerde yandaşlığı, yalakalığı kenara bırakın.

13 ŞUBAT 2023 PAZARTESİ günü Hürriyet gazetesi HATAY HAVA LİMANININ onarılıp, çok kısa zamanda hizmete girmesi haberinde yapılan yalakalık, yandaşlık midemi bulandırdı.

HERGÜN BU KÖŞEDE SİZLERLE BULUŞTUĞUM bir köşe. Depremin olduğu ilk günden bugüne kadar bir tek siyaset içerikli kelimeme şahit oldunuz mu?

Konu HATAY HAVA LİMANI… Haber şöyle geçilmişti gazetede.

“HAVALİMANINDA ONARIM BİTTİ”

Depremde pisti zarar gören Hatay Havalimanı’ndaki bakım tamamlandı. THY yardım uçağı, alana indi. Terminal binasında ciddi bir hasar yok. Ancak pistlerle terminalin buluştuğu noktadaki bloklar kaydı. Yapılan çalışmaları izledik. “Uçuşlara hazır hale getirilmesinin ardından dün akşam 20.30 da THY’nin uçağı sorunsuzca alana indi” şeklinde haber devam ediyordu.

Bu havalimanın çöken pistinin onarılmasını çok kısa sürede yapıp teslim eden Ankara Büyükşehir belediye ekipleriydi… AKP’li bir belediye bu onarımı yapmış olsaydı, haberi böyle mi verecektiniz?

Mesleği, böyle yerlerde süründürmeye kimsenin hakkı yok… Yardım kamyonlarının sağına soluna reklam spotları asılmasına bile karşıyım… Hani bir söz var ya bir elin verdiğini diğeri falan.

Mansur Yavaş, hiçbir duyum yapmadı ALANI BİZ ONARIYORUZ DİYE, Haber kanalları geçtiler.

***********

SEÇİMLER ERTELENECEK

Ya 3 ay ya da 1 yıl erteleme olabilecek. Anayasaya OHAL yetkileri dahilinde böyle bir cümle eklenip ertelemeye gitmek kaçınılmazdır.

1 yıl olursa YEREL SEÇİMLERLE BİRLİKTE yapılır…

Olası diye yazıyordum ama, böyle bir sebep elbette aklıma gelmezdi… Olası yerel seçim heyecanını kaybetmiş olacak.

************

DÜŞÜNCENİN BİTTİĞİ YER

“Meçhul iş insanı 30 milyon dolar bağışlamış. Pakistan’lı olduğu geçilmiş haberde. Kimliğini gizli tutuyor”

By AJANSLAR

Bizden not: Bir gemi kalkar meçhule falan gider diye bir eser vardı. Bu 30 milyon Dolar da kalkmış Amerika limanından, bakalım bizim buralarda hangi limana

Yanaşacak?

…………………………………..

ÇÜŞ

Angeline JOLİE “Bağışlara katkıda bulunulmasını istedi”

Bizim ARTİZLER SADECE EKRANLARDA BİR İKİ DAKİKA BOY GÖSTERMİŞLER, BEN GÖRMEDİM. Bir elbiseye milyar TL verirler, ama… Soran gazeteci olsa, verdim açıklama mecburiyetinde değilim diyerek işin içinden çıkarlar. Montunu, botunu giyip gitsene oradaki insanların arasına karşısına. Her şey para değil değil mi ya?

………………………………

BÜYÜTEÇ

Edremit’e göç edenlerin sayısı nedir? STK lar sizlere çok iş düşüyor. Başlıca sorunları nelerdir? Yakacakları var mıdır? Barındıkları evler kaloriferli mi, sobalı mı her şey devletten beklenmez… Onları ziyaret edip bir tatlı sohbetle dertlerine ortak olunması bile huzur verir onları. Yalnız olmadıklarını anlarlar.

…………………………………………….

KULAĞINIZDA KÜPE OLSUN

İnsaf, parayla alınmaz.

O.U.T

…………………………………………………..

EDREMİT’TE BİNA DENETİMİ

Bilim insanları defalarca uyarıyorlar. Edremit ve civarı tehlike altında diye. İmdi Edremit’te imar affı falan falan. Edremit’te jeoloji mühendisleri yok mu var. İşinin ehli inşaat yüksek mühendisleri yok mu? Var. Ehli namus bir format altında, hatır satır gözetmeksizin, Edremit’te önce af olaya girenleri sonra, tehlike sinyali verenleri tespit edilmesi kaçınılmazdır. Sonradan dizlerini dövüp başlarını duvara dövmekle ağıt yakmak… Masaya oturup onu yaptık, bunu yaptıkla İLÇE yöneticiliği olmaz.  Edremit belediye meclis üyeleri falanlar deprem bölgesini gittiler diye haberler. Sen gereken yardımı yaptın mı yaptın, otur masanda topla TEKNİK EŞİ Dostu yarınları düşün, yarınlara tedbir al…

Ahh nerede vah nerede?

YORUM EKLE