''Sii Prima Umano''

Kusura bakmayın yazıma İtalyanca bir cümleyle başladım. Kişisel menfaatler uğruna, kişisel menfaatlerin ön plana çıktığı ülkemizde İtalyancası Sİİ PRİMA UMANO YANİ “ÖNCE İNSAN OL”

Demek istedim.

81 yıllık hayatımda, ilkokul öğretmenlerim bana tee 1949 yılında Erzurum Palandöken ilkokulunda ELİF-BA yı öğrettiği gün bu cümleyi öğretmişti. Sonra ilkokul üçüncü sınıfı İSTANBUL Beyoğlu Cumhuriyet ilkokulunda okurken yakalandığım zatürre nedeniyle 2 ay rapor verildiğinde okul çıkışında evimize gelerek bana o günün dersini anlatan öğretmenimde bana Sİİ PRİMA UMANO yani önce insan ol cümlesini nazari olarak öğretmişti.

Gel zaman git zaman, Lise ikinci sınıfa İstanbul Haydarpaşa Lisesine giderken, radyodan YASSIADA mahkemelerini dinlerken, Hakim SALİM BAŞOLUN, Menderes için “sanıh elleri bağlı olmıyarah getirildi. Sanıh ayağa kalk, ellerini oynatmayasın” dediğinde Sİİ PRİMA UMANO, yani önce insan ol, sonra hakim de olursun savcı da DENMESİNİ öğretti. Daha sonraları iş dünyasına atıldığımda 12 Eylül darbesini yaşadım… Binlerce insanın sorgu sualsiz mapus zindanlarında çürütülmesini yaşadım. Darbeyi yapan EGE ORDU KOMUTANIYKEN hasbel kader Orgenaral olan EVREN’in

Türk piccaso’su ! olduğunu öğrenirken Sİİ PRİMA UMANO kelimesini yani önce insan ol sonra paşada olursun, Piccaso da.

Daha sonra bir liseden sınıf arkadaşıma rastladım ‘rastlamaz olsaydım.’ Dönemin milli savunma bakanı ŞEMİ Ergin’in damadıydı. Onunla iş ortaklığı yaptım. Bir gecede banka hesabımızı kazıyıp tüydüğü zaman, Sİİ PRİMA UMANO yani önce insan ol sonra Bakan damadı da olursun tokatçı da.

Gel zaman git zaman derken, insanlığın çok daha büyük yıkılmışlığını ülke genelinde her gün kafamıza tokmakla vurulur gibi siyasi söylemler, ekranlardaki saçma sapan diziler gibi, ruh halimizi bozan siyasiler, halka tepeden bakan ne idüğü belirsiz bürokratlar, ayağında kundura ! ile gezerken bir iki yılda MERCEDES’E binenler, yatlar katlar, uçaklarla helaya gidenleri görünce de bugün yine aynı cümleyi kullanır oldum. Sİİ PRİMA UMANO. Önce insan ol sonra, her şey olursun düsturu ile yaşamaktayım bugün…

Para, makam, ün, hepsi 6’ lı GANYAN GİBİDİR… Güvendiğin beygirin çiftesini mutlaka yersin… ÖNCE İNSAN OL. İnsan olman için rabbim her şeyi vermiş ama sen kullanmasını bilmiyorsan, işte her daim sana, Sİİ PRİMA UMANO diye seslenirler…

******************

BELEDİYE HAMAMI

GÜRE… Ufacık bir belde belediyesi iken, Allah’ın verdiği termal suyu değerlendirme adına Başkan SAKA’nın, termal hamam olarak yaptığı bu işletme, her yıl atılımlar yaptı. Bekleme salonu cafe haline getirildi. Hamama giren terler misali hamamdan çıkanlar bu cafede çay, kahve, ıhlamur içerek ter atarlardı… Son İLÇE Belediyesine DEVİR EDİLENE KADAR Bİ İŞLETME HİÇBİR ŞİKAYET olmadan işletildi. Günlük hasılatı o günkü rakamlarla 1000 liranın altına düşmezdi.

Geçtiğimiz gün, EDÇEP platformunun serzeniş yazısını sosyal medyada okuyunca “hadi bir daha yazayım” dedim. Son iki ay içinde üç dört kez yazdım. “Hasılat ne kadar kar, zarar nedir?” diye sordum elbette TIK çıkmayacağını bildiğim halde. EDÇEP kişi başına 75 TL alındığını da not düşmüş, harap halini gözler önüne sermiş. İşletmeyi, insanları kandırma adına söylenen “BENİ İŞLETME BİRADER” MİSALİ HER ÖNÜNE GELEN işletmeci DİYE KOLTUĞA OTURULURSA, Alın teri, bilgi birikimi böyle yerle bir edilir… Sana bırakılan bir eserin kıymetini bilmeyenlere, kıymet emanet edilmez… Bu hale gelmesinin sebebi bugünkü yönetim değil, onları bu göreve getirenlerde. Halk seçti falan diye kimse gazel atmasın. Halk rozete verdi görevi… CHP genel merkezinin her zaman yazdığım gibi, parti TABANINDAN HABERİ yok… Eee şimdi seçim yaklaştı, yani yerel seçim. Şunun şurasında bir yıl falan… Hamama giren terler sözünü CHP Edremit İÇİN SÖYLENECEK, YENİ SEÇİLEN ŞAYET CHP’li olursa valla çok fena terleyecek ve su kaybından bir deri, bir kemik kalacak demedi demeyin.

*

EDREMİT SPOR

Düştü. Düşenin elbette dostu olmaz. Ama düştüğü yerden kalkması, EDREMİT’e can kaybıdır. Edremitspor’un kullanımına tahsis edilen iki otobüs var gibi. Durmadan Edremit içinde bir sağa bir sola gidiyor. Bu iki aracın, personel, masrafı akaryakıt masrafı, tamir masrafı, kulüp mü ödüyor yoksa Belediye kasasından mı? Başkanlık var. Bütçe nedir, gelir gider tablosu nedir?

Edremit’te bir stat var. Etrafı mezbelelik, spor tesisinin etrafı pırıl pırıl olması gerekmiyor mu?

Neyse, açtırma kutuyu söyletme falan felanı ! !

******************

ERBAKAN HOCA

Allah rahmet eylesin. Hayattayken sözünü esirgemezdi. Demirel’e yakın espri gücü vardı. Bir tarihte AKP’ye oy vermek İSRAİL’E OY VERMEKTİR demişti. Sonraları AKP için “bunlardan çırak olmaz” demişti. Bugün oğlu tam tersini uyguluyor ve AKP ile seçimi birlikte gidiyor. Benim merak ettiğim tek bir konu var. DEV gibi AKP, BİNDE 2 oy potansiyeli olan, FATİH beyin partisini kucaklamak için neden çaba harcıyor?

Ha burada denilebilir yahu CHP de minik, yeni kurulmuş partilerle masa kurmadı mı? Sözüm elbette onlara da. Demek ki elindeki kıymeti bilmezsen, o kıymeti küçülttürmeye, ufalamaya sebep olursan işte bugünkü komik hallere düşersin…

AKP, ayrıca HÜDA PAR’a da kol açarken büyük bir kaos ateşlediğinin farkında değil. Ortağı MHP yani MİL-LİYET-Çİ , bir parti bu HÜDAPAR için henüz bir tek kelime etmedi. Bu partide bu konuda ateşle oynuyor ve BAŞBUĞ’un kemiklerini sızlatıyor…

******************

SOYLU

İçişlerinden sorumlu BAKAN… Pazartesi akşamı ana haberlerine konu oldu ama aslında yaptığı açıklamayla halkın “devlet nerede” diye sorduğu soruyu onaylar gibi bir açıklama yaptı.

Ekranlarda “halkımızın çaya, kahvaltı ürünlerine İHTİYAÇLARI VAR, HALKIMIZDAN BU KONUDA destek olmalarını istiyoruz” dedi… Çay ihtiyacı gönderildi fakat çadırda yaşayanların TÜPLERİ yok, çayı neyle yapacaklar? Milyar dolar ZİRAAT Bankası’ndan kredi alan borcu ertelenen TÜPÇÜ DEMİRÖREN grubu üç beş TIR minik TÜP GAZ neden göndermiyor? Neden “efendi biz sana çok kıyak yaptık hadi bakalım” denmiyor? Bu tüpçü beyzadelere, bugünün yazımın başlığı geçerli olmaz mı? Sİİ PRİMA UMANO…

,

DÜŞÜNCENİN BİTTİĞİ YER

“Üst düzey 711 BÜROKRAT AKP KAZANSIN

DİYE VAR GÜÇLERİYLE ÇALIŞIYORLAR”

By: GAZETELER

Bizden not : Yahu yemezler AKP için değil, kendileri

için çalışıyorlar. AKP kaybederse KOLTUK kıçlarının

altından gidecek.

………………………………….

ÇÜŞ

Diyarbakır’da GALERİA diye AVM’nin zemin katında yüzme havuzu varmış. Ama bir tek kolon yokmuş. Madem bu SAPTANDI konuyla ilgili her kim varsa tut kulağından al içeri.

………………………….

BÜYÜTEÇ

Edremit KAZDAĞI yani ek bina denilen bina ve ANA BİNA

Depreme dayanıklı mı değil mi? Hiç tınlayan yok.

Deprem konusunda Edremit Belediye yönetimi, SULAK

ARAZİDE YAPILAŞMA OLMAZ diyen prof’lardan birini

Davet edip, halk toplantısı yapsa olmaz mı?

…………………………………

KULAĞINIZDA KÜPE OLSUN

Yerin kulağı var

ATASÖZÜ

YORUM EKLE

banner160