Sokak Röportajı Yapanlar Gazetecimi ?

Konuya bak, yan gel yat… Sokak röportajı yapan muhabirler bir gazete, bir ajans, bir dergi yönetimleri tarafından görevlendirilirler ve sokakta halka günün konusu ile ilgili soru sorarlar. Gazetecinin sokağın sesi olduğundan haberleri olmayanlar, Perşembe günü Hürriyet gazetesinde FULYA SOYBAŞ’ın köşesinde tartışılmış… Tartışmaya bile gerek olmayan bir konu.

Gazeteci sorgular

Gazeteci doğrudan konunu muhatabına sorar, görüş alır.

Gazeteci o sorgulama neticesinde isterse bir sayfa haber çıkartabilir.

Masa başında gazetecilik yapılmaz.

Köşe yazarı bile olsan sokağın nabzını tutmak zorundasın.

Mesela daha bir ay önce Deprem bölgesinde elinde mikrofonla bir büyükşehir belediye başkanına soru sormak isteyen büyük bir kanalın muhabiri itilip kakıldı. Bu da bir sokak röportajı değil miydi? Bu minik bir kare günlerce gündemde kaldı.

Sormadan haber yapıldığında “keşke bize sorsaydın” diyenleri çok gördük…

Ülkemizde, Tepeden inme gazeteci enflasyonu varken, böyle bir sorgulama. Mesela günümüzde bütün ana haber bültenlerinin bel kemiği kanalın muhabirlerinin olayın merkezinden yaptıkları sokak röportajlarıyla yürümekte.

Bunu sorgulamak için vakit ayıracağınıza, gazete okumayan siyasilere, bürokratlarca saldırın… Özellikle son üç yıldır kulaklarının üzerine yatan Belediye ve KAMU YÖNETİCİLERİNİN neden gazete okumadıklarını ya da neden okuyup ta okumamış gibi davrandıklarını sorgulayın.

****************

SİYASİ PARTİ LİDERLERİNE ÖNERİM

Yeni seçilecek vekil olsun, yakın tarihte olası yerel seçimde olsun, bunların tümüne, halkın sesi olan basın mensuplarına yakın olmalarını öneririm. Yazılanları yanıtsız bırakmayın. Basınla kavga etmeyin.

Bu konuları içeren bir hani şu kamplara falan giriyorsunuz ya, üstüne basa basa bu konuyu öğretin… Seçilene kadar basına sıfır asit yağ sunanlar, seçildikten sonra kendilerini bir matah olarak görmeye başlıyorlar. Kaybeden biz basın mensupları değil kendileri… Öğrenmenin yaşı yok. Mesela adam doktor olmuş ama vekil olduktan sonra dağları ben yarattım diyor. Bu gözler nicelerini gördü, ne hale düştüklerine şahit oldu… Yerel gazetede yazdığımız için “ya kim takar senin yazını” diyenleri de biliyoruz. Biz yine terbiyemizi bozmadık, seviyesine inmedik. Elimizdeki belgeleri Genel merkezlerine göndersek, o zaman yerel mi genel mi görürler ama seviye meselesi.

Bizim paramızla bize ahkam kesmenin bedelini ödeyenleri de biliyoruz. Ayağında kundura ile vekil olup bugün, şaşaa içinde olanların para kaynaklarını da… Hadi bu yazıyı Ankara’ya fısıldayacak yüreği olan fısıldasın bakalım. Belediye başkanlarının da bunlardan ayrıcalıkları yok tenzih ettiklerim elbette var. Onları halk biliyor zaten…

****************

ÖN SEÇİM

İYİ Parti 18 ilde vekil seçimlerinde ön seçim yapacaklarını açıkladı. Darısı CHP’nin başına AYTEKİN bu konuda bastırıyor falan deniyor ama…

******************

KELİME OYUNU GİBİ

Perşembe günü Hürriyet gazetesinin logo üstü bir haber geçildi. Cumartesi günü ucundan tuttum bu köşede.

Kanal D’NİN BİR MÜZİK PROGRAMININ adı “ŞARKILAR HATAYI SÖYLER” imdi, HATA’YI MI SÖYLER, HATAY’I MI?

Her hata olur bir ders ne hata biter ne ders MİSALİ YANİ.

Hatay, hatalar zincirine kurban edildi… Şarkılar HATAY’ı değil HATAYI SÖYLÜYOR. Ama bu formattaki şarkıyı dinleyen yok…

***************

EDREMİT

Yaşları 15 ten küçük kaç çocuk, tamirhanelerde, Marangozhanelerde, orada burada çalıştırılmakta? Bu konunun takipçisi hangi kamu kurumudur? Ne sayıyı bilen var, ne de hangi kurum sorumlu onu bilen var. Saldım çayıra

**************

EDREMİT

Son deprem felaketi sonrası Edremit’e göç edenlerin tam sayısı kaçtır? Kaçı kendi imkanlarıyla konut kiralamıştır? Kaçı, otellerde, Kamu kurum tesislerinde kalmaktadır? Halları nasıldır? Okuma çağında olan kaç çocuk vardır? Çalışma çağın da olan kaç genç iş aramaktadır?

**************

EDREMİT

VE elbette sağlık… GERÇEK KESİN NÜFUSUNU bilen varsa, bu nüfusa hitap edecek bir hastanemiz var mı? Yok mu?

Varsa neden bu halk hastane diye yırtınıyor? Yoksa neden nüfusu 200 bine yaklaşan Edremit halkı 4 yıldır kandırılmaktadır?

******************

EDREMİT

İnşaat sektörü tarafından ayakta duran bir İlçe. Zeytincilik neredeyse bitmek üzere… Neden bacasız sanayi konusunda inceleme yapılmıyor? Mesela TEKSTİL sanayi. Mesela, mesela… ETO bu konuya neden eğilmez anlamıyorum. Yıllardır yazıyorum ama kimsenin işine mi gelmiyordur nedir? Yahu ulaşım sorunumuz yok. Havalimanı var E-87 uluslararası yol üzerindeyiz. Avrupa burnumuzun dibinde. Yani bilmem gerisini İŞ DÜNYASI ve o DÜNYA İLE KOL KOLA OLAN ETO bilir…

*****************

DÜŞÜNCENİN BİTTİĞİ YER

“Cumhurbaşkanı olarak kimi seviyorsun?”

By. Ulusal yayından sokak röportajı

Bizden not: Küçük bir çocuğa soru sorulurken babaanne

“Erdoğan de” diyor ama çocuk “ATATÜRK” diyor. Eee haberi çocuktan al dememişler mi?

…………………………………………….

ÇÜŞ

Yavuz AĞIRALİOĞLU. İYİ, Partide çıbanbaşı oldu gibi.

Meral hanım ihraç kararı alabilir mi alamaz mı? Ee hadi topuklu Efe gürle bakayım nasıl gürleyeceksin?

…………………………………………………..

KULAĞINIZDA KÜPE OLSUN

ISIRACAK KÖPEK DİŞİNİ GÖSTERMEZ

ATASÖZÜ

………………………………………….

BÜYÜTEÇ

Edremit belediyesi, FEN İŞLERİ. Lütfen İkizçay’a da uğrayın.

Bu konuda fazla yazdım kusura kalmayın.

***************

DEPREM

VE HAYATA VEDA EDENLERİN SAYISI 50 bin falan deniyor ama, ben bu rakama pek inanmıyorum. 70 BİN hatta üzeri gibime geliyor. Mezarları bile belli olmayan nice insanımız göç etti bu dünyadan… Sanki bi şey olmamış gibi geğirenleri ekranlarda gördükçe NPALIM almak geliyor içimden. Hepsini kül edesim geliyor yani. Yahu 60/70 bin can… Sebep olanlar inşallah aynı akıbete uğrarlar… Deprem felaketini bile siyasete bulaştıranlar da dahil… Rabbim soracak bunlardan bu hesabı biz soramayız, sormayız çünkü işin içinden parmak sallayanlar çoğunlukta. Rabbim onlarında b….larını verecek.

YORUM EKLE